duminică, 19 aprilie 2009

Inviem gresit!


Inviem iarasi!
E Paste. Pastem si noi fericiti in fata unui miel casapit, un fata unui pahar cu vin. (baietii..in timp ce fetele ametesc in masa de la parfumurile 'dolce i cabanna' din par plus anexe) Avem si cozonac in fata (de care suntem deja sictiriti, ca il vedem toata ziua la chioscuri dupa ce i-au furat astia copyright-ul bunicii.)
E iar Paste. Mergem la slujba de Inviere, family business (ultima de cand a murit mos Craciun si nu se mai aduna nimeni in jurul bradului sa il colinde). Dam de babe amortite care abia asteapta sa iasa la inconjurat sa isi ia vecinele la o mica barfa de cartier. Stam in biserica si ne minunam ca nu se mai termina slujba care tine deja de.... ieri...pentru ca noi asteptam festinul grotesc de acasa, programul special de Paste unde la protv vom avea ocazia sa re(re)vedem "meet the parents" si betiile cu prietenii veniti acasa..a..casa...a casa cuiva care da vreun chef in timp ce parintii sunt plecati la oferta in Mauritius.
Asa e...profan vorbind. pentru ca suntem niste rai, niste ignoranti, niste pervertiti, niste goi...
Dar hai sa nu mai fim profani! Azi macar. Va rog eu, azi. Azi sa fim niste zei muritori. Sa privim sacralitatea mielului de pe masa, a jertfei pe care biblicii i-o aduceau Domnului, a Invierii dinaintea noastra. Nu va vorbesc 'din partea lui Iisus'. Nu sunt de-alea..
Va vorbesc simplu, din suflet-ul de pe urma....
Sa ne simtim farama de ritual sacru..pentru ca ceea ce traim de Paste sa ne inalte, sa ne invie, sa ne spele, sa ne transpuna in timpul de demult in care nu perverteam Frumosul. Sa ne aduca ritualul inapoi! Sa ne aduca divinul in noi! O amintire amniotica sa ne arate cine mai suntem si de unde am venit. "Wege entstehen dadurch, dass man sie geht"..dar cum am mers si unde am ajuns mergand?
Va invit sa cugetam impreuna la motivul Invierii noastre. Si la felul cum vom invia. Astazi. Acum. Vreau sa stim de ce ne-am nascut, ne-am renascut, ne vom renaste. Sa fim constienti de darul zilei de azi, de proiectul sacru al 'destinului fericit'.
Profan vorbind, vom reveni la sticla de vin. Dar in suflet sa ramana sacrul originar, original, datator de viata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu