miercuri, 21 aprilie 2010

Bella Italia

Daca cumva ajungi seara in Florenta si esti lihnit de foame cel mai bine ar fi sa gandesti :" Vai, ce foame imi e, asa mi-as lua un film de Hitchcock" pentru ca asta ar fi cam singura optiune de dugheana deschisa, undeva in spatele garii, cu niste vanzatori tare amabili si aratosi de altfel care, ca sa vezi, vind si discuri cu Beatles si jurnale de calatorie, un euro bucata. Si cam atat. Daca esti destul de inspirat, revii in gara si gasesti un Mc in care se invart sictiriti un african si o chinezoiaca cu orice alt chef decat cel de a te servi pe tine cu otravurile lor super fast food-izate, congelate si rascongelate si imbaiate in ulei. Superb. Deocamdata nimic din izul romantico-cultural pe care se asteapta orice novice sa il gaseasca in Florenta.
Dar stati, dimineata cand orasul rasare dupa o noapte mult prea lunga, toata aura de superbitate se dezvaluie lent si intens pentru a uimi turistul obsedat sa pozeze tot ce prinde si ce nu prinde din imensitatea cladirilor istorice si din partile anatomice impresionante ale unui David impietrit de Michelangelo intr-un mod mai mult decat estetic (da, barbatul perfect e din piatra si poarta in spatele sau o banca semicirculara destinata admiratiei turistelor si..unor turisti: o recomand cu caldura)
Orasul, pe langa muzeele, palatele si gloria pietelor cu statui impunatoare este impanzit de posete Louis Vuitton si bijuterii Cellini, gagici inzoronate pana in dinti si barbati chic, cu genom impresionant.
Recomand Florenta daca esti iubitor de arta si de frumos, daca iti plac cozile la muzee, inghetata si Cappuccino, podurile impanzite de bijuterii, daca iti place atmosfera romantica chiar si cand esti de unul singur, daca iti place sa comanzi un espresso dublu si sa primesti doua cafele, daca iti place sa te plimbi cu avionul cand erup vulcani si sa te intorci cu autocarul prin Slovenia (de unde iti poti cumpara Yogurt Gums la pret promotional), daca iti plac aventurile si un portofel gol, daca doresti sa scapi un weekend intr-un oras care da, are de oferit ceva.

Un comentariu: